Скарб гетьмана Павла Полуботка - Блог про Львів

Скарб гетьмана Павла Полуботка

Павло Полуботок

Після смерті Івана Мазепи на Лівобережній Україні, що була під впливами Російської імперії, правив гетьман Іван Скоропадський. Він діяв виключно у руслі політики Петра І і, навіть, організовував збройний опір еміграційним козацьким військам підвладним гетьманові Пилипу Орлику.

У 1722 році Петро І створив Малоросійську колегію для управління українськими територіями. Старий гетьман Скоропадський мусів тоді віддати значні владні повноваження. Не сприймаючи «паралельної» чужої влади Скоропадський захворів і передав свої повноваження наказному (призначуваному) гетьманові Павлові Полуботку. Згодом Скоропадський помер.

Павло Полуботок (1722-1724) походив із знатної козацької старшини. Умів добре орієнтуватися у всіх тодішніх політичних інтригах. Був одним із найзаможніших людей в Україні. До гетьманства мав добрі стосунки з Петром І і, кажуть, що саме за хабарі царю отримував величезні володіння.

Прийшовши на гетьманство, Павло Полуботок (будучи людиною амбітною і владною) починає формувати незалежницьку політику від Москви. Закликає козацьку старшину ігнорувати вказівки графа Вельямінова – керівника Малоросійської колегії, без узгодження із царем призначає старшину, формує незалежну судову владу. Висуває вимоги до Петра І з поновлення козацьких прав і вольностей.

Російського царя усе це не просто дратувало, але й викликало відкриту політичну критику проти діяльності гетьмана. Крім того, Павло Полуботок вчинив невидане «нахабство» – не віддав Росії податки, зібрані в Гетьманщині за 1723 рік. Для імперії це було приблизно половина бюджету.

Також читайте:   Перший київський князь Олег як дзеркало української державності

Гетьмана викликали до Санкт-Петербурга і ув’язнили у Петропавловськй фортеці. Він пройшов тяжкі тортури. Гетьмана мучили навіть у присутності самого Петра І. Але де дівся так званий «скарб Полуботка» українець не видав.

Помирав знесилений Павло Полуботок у присутності російського монарха. За переказами Полуботок перед смертю сказав Петрові І: «Скоро там на небесах нас розсудить сам Господь: Петра з Павлом…». Петро І помер через рік у 1725 році.

P.S. З часом стало відомо, що українські гроші Павло Полуботок поклав в Англійські банки. Для Анлійської монархії це була сума у кілька їх річних бюджетів! Не дивно, що саме ця країна стала першою у світі де почався промисловий переворот (умови для зародження нових буржуазних відносин в Англії історики визначають саме серединою ХVІІІ століття). З другої половини ХVІІІ століття ця країна стала домінувати на морях, далеко випередивши Іспанію і Францію.

…А московити все одно те бабло пропили б.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Останній український гетьман Кирило Розумовський

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*