Зимовий сад у власному будинку - Блог про Львів

Зимовий сад у власному будинку

Зимовий сад

Одна із легенд гласить, що вперше теплі зимові сади придумали англійці. Жителі Туманного Альбіону не стали миритися з дефіцитом сонячного світла та сутінками в їхніх будинках. За допомогою повноформатного скління вони вирішили об’єднати частину будинку із навколишнім мальовничим краєвидом, яким можна милуватися у будь-яку пору року.

Оранжерея, веранда, теплиця і зимовий сад по своїй функціональності одне і те ж: все це можна назвати зимовим садом лише з небагатьма відмінностями в технічному оснащенні.

Класичний зимовий сад – це приміщення, впритул прибудоване до будинку або ж влаштоване всередині нього, що має вхід лише з будинку, одну або кілька повністю скляних стін – від підлоги до стелі – і скляний дах. Орієнтування цього інтер’єру, перш за все, на людину, на її переваги в області такого своєрідного відпочинку наодинці з природою цілий рік. Рослини ж будуть створювати атмосферу для цього, являючи собою лише оформлення інтер’єру. Зимовий сад вважається житловою зоною приміщення (сад житлового типу) на відміну від теплиць і оранжерей, в яких опалення або немає, або воно часткове, і, які не обладнані, а отже – не придатні для житла.

Отже, коли побудований будинок, куплені та розставлені меблі, милує око навколишній простір саду – пора проектувати зимовий сад у домі!

Як облаштувати зимовий сад своїми руками

Розповідаючи про те, як облаштувати зимовий сад своїми руками, потрібно відзначити найважливіші моменти, такі як організація обігріву, вентиляції і гарного освітлення.

Якщо мова йде про приватний будинок, найкраще нехай це буде прибудова. Тоді турбота про сонячне світло спрощується: заново споруджене приміщення дозволить передбачити всі необхідні моменти і скло на даху в тому числі. Залишиться тільки зорієнтуватися, на яку сторону будуть виходити вікна: південь і північ – крайнощі, де або буде тінь, або постійне сонце, схід і захід – з рівномірною кількістю світла в різний час дня. Знадобиться перебудова опалення або ж можна утеплити сад за рахунок стін і скла на південній стороні, але без обігріву.

Також читайте:   Який сенс купувати вінілову підлогу: які її переваги

Якщо проект задуманий масштабний, як варіант можна запропонувати окреме опалення для саду або підлоги з підігрівом, що дозволить взяти контроль над кліматом в саду. Для рослин, що не переносять пряме сонце, можна замовити склопакети, що не пропускають УФ-промені. Також має сенс у цьому випадку найняти фахівців, оскільки без особливих знань усе це осилити буде складно.

Рослини для зимового саду

По різновидах рослин для зимового саду, мабуть, немає обмежень і потрібно лише вирішити, що Вам більше до душі. Це можуть бути і пальми («кокос», Кенті, драценові), і монстери, і цитрусові або кавові дерева, плющі, агапантус, папороті, олеандр, кліантус, фікуси, кактуси, колумнея, туя, алое, абутілон, мохи, криптомерія, рододендрони, ліани, пасифлора, бегонії, каладіум, стреліція, гібіскус, глоріоза та ін. Ознайомитись з асортиментом чи навіть і придбати собі рослини можна ось тут.

Єдине, на що потрібно звертати увагу, підбираючи рослини для зимового саду – це щоб не виникало між ними конфлікту на предмет кліматичних переваг. Вибирайте рослини близькі за умовами утримання або ж з невеликими відмінностями, які цілком дозволять розмістити квіти зонально. Так можна з успіхом вирощувати бонсай і одночасно милуватися орхідеями – ось таке чудо цей зимовий сад.

Гарний зимовий сад у домі – це не тільки великі витрати часу і грошей на освітлення й інші поточні турботи. Це ще і відповідальність по догляду за рослинами, адже кожна з них може зажадати свій окремий підхід. Якщо Ви не можете взяти на себе всі ці регулярні обов’язки, то простіше обійтися менш масштабною ідеєю озеленення будинку, яка буде приносити тільки задоволення, а не перетвориться в щоденний тягар.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*