Як написати резюме

Резюме

Якби Ви цього не хотіли, а працювати потрібно, бо в іншому випадку не будете мати грошей і або помрете або станете бомжом. Про сім’ю я вже навіть не говорю. За що ви її будете утримувати? Краще у такому випадку її не заводити.

Тому, треба йти шукати роботу. Знаю, знаю – її знайти зараз важко. Точніше знайти можна, але пристойну набагато складніше.

Від сьогоднішнього дня наш блог вводить нову тематичну рубрику «Документи», у якій ми допоможемо вам правильно оформити папери. Які? А це вже побачите з часом.

Першим документом, який ми розглянемо буде резюме.

Саме його потрібно скласти, щоб зробити перший крок до знайдення такої необхідної роботи. Більшість людей цього робити не вміє або вже забули як це робиться. Писати резюме навчають у ВУЗах, але знаєте як воно буває: краще з дівчатами позажигати на останній парті, чим слухати скучні слова викладача.

Коли ж приходиш до роботодавця відбувається якби так сказати по культурніше – непорозуміння.

Загалом резюме – це документ про прийом на роботу до комерційних установ. Його особливістю є те, що у ньому вказують відомості про освіту у зворотному хронологічному порядку від останнього місця вашої праці до першого.

Також читайте:   Таємниче зникнення Марсело. Де ти?

Також особливістю резюме є те, що тут існує графа «Додаткові відомості», у якій зазначають будь-яку інформацію про себе від володіння іноземними мовами до професійних навиків.

Приклад про те як правильно писати резюме подаю нижче:

РЕЗЮМЕ

П. І. По б.: Ільнишин Петро Олексійович

Адреса: 79056, м. Львів, вул: Широка, б. 75, кв. 12

Телефон: 2541546, 0964571956

Дата і місце народження: 10 жовтня 1973 р., м. Львів

Сімейний стан: одружений, маю двох синів.

Освіта: 1990-1995 – Львівська комерційна академія за спеціальністю «Менеджмент організацій». 1980– 1990 – середня школа №6 (м. Львів).

Досвід роботи: з 1997 р. – менеджер-консультант фірми «Парус»
З 1995 – 1997 – кадровий менеджер фірми «Viasat».

Додаткові відомості: Знання комп’ютерних программ – Word, Excel, Paint; володію англійською мовою (читаю і перекладаю зі словником); при зустрічі зобов’язуюсь розповісти про два пункти, які не можу подати у резюме.

Якщо щось неправильно, може поправити Вашого автора. 🙂

Пишіть резюме, давайте його роботодавцю і можливо вам пощастить – Вас приймуть на таку бажану роботу.

Так завжди не буде, можливо саме цей роботодавець чекає на Вас.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 8 може ще щось напишете?

  1. Jorgen 12.12.2010 пише:

    при зустрічі зобов’язуюсь розповісти про два пункти, які не можу подати у резюме.

    Цікаво, що то за такі два секретні пункти ?:-)

  2. Архіваріус 12.12.2010 пише:

    Читають і переводять зі словником тільки, навіть соромно сказати, – … , а там кому Бог пішле. 😀

  3. Stakeholder 12.12.2010 пише:

    Як на мене то малувато буде інформації в цьому резюме), воно якесь надто коротке і неструктуроване. Потрібно розділити його на пункти, ато так на перший погляд все на купу. В резюме потрібно ширше себе представити, поставити себе на місце роботодавця який це читає, ваше резюме можливо не перше і не останнє на черзі серед усіх інших, тому потрібно щоб воно якось виділялося.
    Шаблон який би підходив усім скласти досить важко. Залежно на чому робити акцент у резюме. Якщо у вас є великий досвід роботи який говорить сам за себе то можна зосередитись на цьому, а якщо у вас досвіду мало або немає взагалі, то потрібно робити акцент на освіті, навчальних курсах, навиках і т.д. Особисто я теж не так давно шукав роботу, і тому перечитав досить багато інструкцій про те як оформляти резюме. Тому поради даю не зі стелі). Отже, якщо розділити резюме на окремі пункти то воно може виглядати так:

    1. Тут я погоджусь з Воробусом. П.І.П, дата народження, адреса, телефон, також всі зараз вже мають нет тому необхідно також вказати електронну пошту. Фото теж не завадить.

    2. Освіта: дипломи, сертифікації, атестати з датами їх отримання в хронологічному порядку починаючи з самого давнього. Що стосується останніх двох то можна також коротко описати, які ваші навики вони засвідчують.

    3. Мови. Вказати кожну з мов, які ви хоч трохи знаєте з оцінкою рівня(низько, середньо, добре). Також може бути таке що ви добре читайте і розумієте написане іноземною мовою але говорити вільно у вас не так добре виходить, тоді ви можете окремо вказати ці рівні.
    На рахунок “володію англійською мовою (читаю і перекладаю зі словником)” то це анекдот)), читати і перекладати зі словником – це якраз означає НЕ володіти англійською).

    4. Детально про ваші навики. Навідміну від пункту номер 2, в цьому пункті можна детально описати ваші професійні характеристики, якщо у цьому є потреба. Наприклад якщо у вас є якась сертифікація в серидовищі інформатики то в розділі освіти(пункт 2) ви могли написати що ви можете створювати локальні мережі, адресну схему ,налаштовувати маршрутизацію і т.д., а тут ви можете написати конкретні функції і протоколи які ви знаєте наприклад: VLAN, RSTP, IP, VLSM, OSPF, NAT…

    5. Загальні знання інформатики. Не секрет що зараз практично кожне робоче місце неможливо уявити без компа, отож в цьому розділі можна детально вказати ваш досвід у користуванні комп’ютером, розбивши його по можливості також на категорії, наприклад: Операційні системи, браузери, офіс і т.д. виділивши якщо є потреба окремі програми чи мови програмування, які можуть бути тою ізюминкою яка вирізняє вас з поміж інших.

    6. Хоббі. Тут можна вказати інші ваші інтереси, захоплення, активність поза роботою. Ну але звичайно бажано написати щось розумне, а не дивлюсь тєлік чи двіжую в клубах).

    7. Насамкінець можна написати ваші персональні характеристики. Тут вже можна написати про ваш сімейний стан, ваш характер, відношення до роботи, мотивація, плани на майбутнє і загалом речі, які ви вважаєте могли б допомогти роботодавцеві доповнити ваш портрет).

    Уфф, дофіга шось накатав, але сподіваюсь недарма. Цікаво буде почути досвід інших людей в написанні цього документу), резюме то така штука що постійно змінюється і доповнюється :chic: .

  4. Прочитайте альтернативний варіант резюме, таке резюме насправді зацікавить роботодавців.
    Резюме від Василя із України http://highlife.pp.ua/?p=649

  5. Ксю 03.01.2011 пише:

    Не забувайте, що найкраще сприймаються резюме, написані на одній сторінці, наші роботодавці ліниві і не люблять читати цілі твори, намагайтеся писати коротко і по суті.

  6. Narcus 06.01.2011 пише:

    Василь з України пише: Прочитайте альтернативний варіант резюме, таке резюме насправді зацікавить роботодавців.
    Резюме від Василя із України http://highlife.pp.ua/?p=649

    Суперове резюме-з таким одразу директором найбільших організацій світу можна стати!!!

  7. VIK 06.01.2011 пише:

    Narcus пише: Василь з України пише: Прочитайте альтернативний варіант резюме, таке резюме насправді зацікавить роботодавців.
    Резюме від Василя із України http://highlife.pp.ua/?p=649
    Суперове резюме-з таким одразу директором найбільших організацій світу можна стати!!!

    але чомусь такі Василі не стають директорами!

  8. Ірина 13.03.2014 пише:

    Мені особисто легше переробити зразок, аніж писати з нуля. Просто шукаю в інтернеті готові й пишу під себе, таке легко знайти, бо на багатох сайтах є приклади резюме http://worknew.info/articles/candidate/obrazets_rezyume_prymer__54771.html

    Ну ось тут, наприклад. Може, комусь допоможе.

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Як знайти роботу

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*