Тірамісу - Блог про Львів

Тірамісу

тірамісу

Не знаю, чи багатьом відоме таке дивне слово. Але я хочу Вам сказати, що це є найвідоміший десерт італійської кухні та один із найпопулярніших десертів у світі. Історія походження цього десерту досить загадкова. Саме через це я вирішила написати цю невеличку статтю.

З італійської «тірамісу» дослівно перекладається як «тягни мене до гори». Дехто стверджує, що ця назва відповідає дуже високій калорійності цього десерту. Однак є і такі, котрі говорять, що переклад слід трактувати як «підніми мені настрій». Існує також версія, що тірамісу вважається збуджуючими ласощами через наявність там шоколаду та кави, саме цей десерт вельможі їли перед любовними побаченнями.

сир маскарпонеТірамісу виготовляють на основі сиру маскарпоне. Приготувати тірамісу без найніжнішого сиру маскарпоне неможливо. Через це, на превеликий жаль, автентичний десерт тірамісу Ви зможете спробувати лише в Італії, в провінції Ломбардія. Саме тут виробляється найкращий сир, жирність якого складає 55%! Всім добре відомо, що сир готують з молока, а от маскарпоне готують виключно з вершків, через що тірамісу стає таким висококалорійним. Свою назву цей сир отримав від італійського слова mascherpa, що з місцевого діалекту перекладається як «сир».

Ще однією дуже важливою складовою частиною тірамісу є напрочуд вишукане печиво савоярді. Без цього печива приготувати справжнє тірамісу також неможливо. І ще один дуже важливий складник – це вино «Марсала». Це вино почали виробляти в кінці XVII століття на Сицилії, і з тих давніх часів це вино користується великою популярність серед кулінарів.

Відразу спадає думка, що приготувати тірамісу за італійським класичним рецептом в домашніх умовах Вам не вдасться ні за яких обставин. Тому, якщо Ви хочете поласувати цим десертом, то потрібно вирушати у подорож до Італії. А якщо у Вас такої можливості немає, то можна спробувати український варіант цього десерту, який називається – «tiramisu alla Ukraine». Тут маскарпоне замінюють вершками чи сметаною, печиво савоярді – звичайним бісквітом, а вино «Марсала» – лікером «Амаретто» або коньяком.

Також читайте:   Галяретковий торт

Рецепт домашнього приготування тірамісу

Пропоную Вам випробуваний мною рецепт тірамісу. Для його приготування перш за все потрібно роздобути такі інгредієнти:

– 250 грам сиру маскарпоне
– 300 грам печива савоярді
– 4 яйця
– 100 грам цукру
– 250 грам готової кави еспрессо
– 50 грам лікеру «Амаретто» або коньяку
– какао

Збити жовтки разом з цукром до збільшення об’єму у 3-4 рази і після цього вимішати разом з сиром маскарпоне (якщо не зможете роздобути цього сиру – можна замінити його збитими вершками або домашньою сметаною). До цієї суміші додайте збиті білки і ретельно перемішайте. Приготуйте каву еспрессо, остудіть її та змішайте з лікером або коньяком.

Тепер на дно форми потрібно викласти невеликий шар крему. Печиво савоярді (його також можна замінити звичайним бісквітним печивом) вмакайте у суміш кави та лікеру та викладайте на крем. Таких шарів можна зробити декілька. Після цього десерт потрібно поставити до холодильника на 6-12 годин. Коли будете подавати десерт на стіл, обов’язково посипте його зверху какао.

Смачного!

Більше рецептів смачних десертів та випічки і не тільки дивіться на моєму особистому блозі Янусина кухня!

Смачного!

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

коментарів - 9 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 27.02.2011 пише:

    О, бачу що у Архіваріуса з’явився конкурент у кулінарній галузі. Вітаю нового кулінара з його неперевершеним рецептом. Що таке тірамісу перший раз чую. Ще би тепер посмакувати на перший погляд цю смакоту. Януся, запроси Архіваріуса на тірамісу. Кава за мною! 😀

  2. zars 27.02.2011 пише:

    Архіваріус пише: О, бачу що у Архіваріуса з’явився конкурент у кулінарній галузі. Вітаю нового кулінара з його неперевершеним рецептом. Що таке тірамісу перший раз чую. Ще би тепер посмакувати на перший погляд цю смакоту. Януся, запроси Архіваріуса на тірамісу. Кава за мною!

    І мене! І мене! Я теж солодке люблю!!!

    А коньяк під ту смакоту піде? …То я візьму до Архіваріусової кави.

  3. VikiMouse 27.02.2011 пише:

    Торт став улюбленим десертом дворян в 17 столітті завдяки властивостям афродизіака.
    Легенда свідчить, що поїдання великих порцій тірамісу перд любовним побаченням набула неабиякої слави 😉
    Ось звідки назва такого відомого всіма любимого десерту.
    а що до тірамісу по українськи я сумніваюсь що получиться дійно похоже до справжнього.томущо навіть в Італїі тяжко знайти де готують справжній, дуже смачний тірамісу.

  4. Архіваріус 28.02.2011 пише:

    zars пише:
    І мене! І мене! Я теж солодке люблю!!!
    А коньяк під ту смакоту піде? …То я візьму до Архіваріусової кави.

    Де зустрічаємося? Кава вже приготована! 😀

  5. VikiMouse 28.02.2011 пише:

    Архіваріус, перед побаченням вам обовязково вам треба з їсти побільше цього десерту 😉

  6. Архіваріус 28.02.2011 пише:

    VikiMouse пише: Архіваріус, перед побаченням вам обовязково вам треба з їсти побільше цього десерту

    Голубонько, наразі ще обходжусь без десерту. 😀

  7. VikiMouse 28.02.2011 пише:

    ну яж незнаю шо у вас там до чого)) так порадила на всякий випадок) 😉

  8. VikiMouse 28.02.2011 пише:

    це прекрасно що у вашому віці з цим ділом все добре) 🙂

  9. Архіваріус 01.03.2011 пише:

    VikiMouse пише: це прекрасно що у вашому віці з цим ділом все добре)

    Дякую за щиру пораду. Беру каву і йду на зустріч з зарсом. 😀

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Найсмачніші страви італійської кухні

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*