Кіберспорт

кіберспорт

Доброго дня, шановні читачі блогу про Львів, життя та інші приколи.

Сьогодні хочу розповісти Вам про спорт, і не просто спорт, а кіберспорт.

Кіберспорт – це спортивні змагання по комп’ютерним відеоіграм.

Його історія почалась з гри під назвою Doom, у котрій був режим мережевої гри через локальну обчислювальну мережу. Завдяки популярності ігри Quake, в 1997 році в США з’явилась перша ліга кіберспортсменів під назвою – Cyberathlete Professional League (CPL).

Для кіберспорту підходять ігри комп’ютерного жанру такі як: шутери від першого лиця, стратегії реального часу і спортивні ігри як найбільш видовищні і динамічні комп’ютерні ігри:

ARMA, ARMA 2, ARMA 2: Operation Arrowhead
SWAT 4, SWAT 4 The Stetchkov Syndicate
Half-Life 2: Deathmatch
Battlefield
Call of Duty 2, Call of Duty 4, Call of Duty: Modern Warfare 2
Command & Conquer 3 KW
Counter-Strike, Counter-Strike: Source
Crysis
DotA Allstars
Heroes of Newerth
Doom, Doom 2, Doom 3
FIFA
Left 4 Dead, Left 4 Dead 2
League of Legends
Live for Speed
Need For Speed
Pro Evolution Soccer
Point Blank
Quake, Quake II, Quake III Arena, Quake 4
Ragnarok Online
StarCraft, StarCraft II
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Team Fortress 2
Tekken 6
Trackmania
Unreal Tournament, UT2003, UT2004, UT3
Warcraft II Battle.net Edition
Warcraft III
Warhammer 40,000
Warsow
World in Conflict
World of Warcraft.

Змагання по кіберспорту проходять по цілому світі, в тому числі і міжнароді: World Cyber Games, The CPL, ESWC, ESL Pro Series, ECG, KODE5. Найбільш значним з них є турнір WCG (World Cyber Games), який організований подібно Олімпійським іграм.

Вперше WCG були проведені в Південній Кореї і з того часу змагання проходять регулярно кожен рік в різних країнах.

Також у кожній країні є безліч на пів професійних ліг. Найбільш поширеною грою вважається: Counter-Strike 1.6 та Warcraft 3( Dota Allstars).

Найбільш розвиненою країною в кіберспорті, а саме в Counter-Strike 1.6 я б назвав скандинавів, а саме Швецію.

До 2011 року команда Fnatic і Sk gaming були рекордсменами за кількістю призових в ігровій дисципліні Counter-strike 1.6. Їх сума призових становила 183 000$ в 2003 році і 189 000$ в 2009 році.

Однак в грудні 2009 року після розпаду Українського проекту KerchNet, підтримку відомим гравцям команді надав відомий меценат і організатор кіберспортивних турнірів Мурат Жумашевич, більш відомий в кіберспортивній спільноті як Арбалет.

Нова команда отримала назву Arbalet.UA. В її склад ввійшли харків’яни: Данило «Zeus», Тесленко і Іван «Edward» Сухарєв, киянин Сергій «Starix» Іщук, Арсеній «Esenin» Триноженко зі Львова і Ігор «markeloff» Маркелов з Дніпропетровська. Менеджером команди став Олександр «ZeroGravity» Кохановський з Києва.

31 Січня 2010 року Arbalet.UA перемагає в турнірі Arbalet Cup Asia 2010. Двічі переграли китайців з TyLoo і в фіналі взяли гору над росіянами ForZe 16-5 на карті (de_inferno).

Також читайте:   16 квітня біля ТЦ "Форум" відбудуться богатирські ігри

В лютому був оголошений конкурс на найкращу назву команди. До того часу цей склад виступав під клантегом «Arbalet.UA», а також «Na`Vi». Голосування проходило на відомому сайті hltv.org, де було залишено більше 2000 коментарів.

Переможцем став португалець Bruno «hArt1k» Estevens, запропонувавши назву «Team Vincit», похідною від якого стала фінальна назва «Natus Vincere» (з латині – народжені перемагати), тим самим, який дозволив залишити тег без змін «Na`Vi»

6 березня 2010 року ця команда стає чемпіоном світу і заробляє 50 000$, перемагаючи у гранд-фіналі на двох картах команду із Швеції під назвою Fnatic 16:13(train) і 16:14 (inferno).

Зовсім недавно Україна відстояла титул чемпіона світу.

5 березня 2011 року в Ганновері «Na`Vi» заробляє ще 35 000$ перемігши в гранд-фіналі польську дружину під назвою «Frag eXecutors»: 16:12(train). 16:10(dust2).

З виграшу команди було відраховано 4 500$ (13% від загальної суми) у якості штрафу!

Під час півфінальної битви проти датчан «mTw.dk» команда двічі порушувала правила турніру: в першому випадку команда без дозволу суддів покинула сцену (3 очки minor penalty), в другому – змусила суддівський корпус назначити тайм-аут, щоб капітан «Zeus» зміг сходити в туалет (за цю витівку «Na`Vi» понесли куди більш серйозне покарання у вигляді 1 пункту major penalty).

Отже, сума призових Української команди на стан 7 листопада 2010 року склала – 215 573$, що є найвищим досягненням за всю історію професійного Counter-Strike.

За результатами 2010 року популярний сайт HLTV.org склав рейтинг 20 кращих гравців в Counter-Strike, перше місце в якому отримав Єгор «markeloff» Маркелов.

Сергій «Starix» Іщук зайняв 4-е місце, Іван «Edward» Сухарєв – 5-е, а капітан команди Данило «Zeus» Тесленко крім 19-го місця отримав звання «Кращого капітана року»

В 2010 році в Києві відкрився комп’ютерний центр (так – так, саме центр) під назвою «Київ Кіберспорт Арена», в якому проводяться змагання найвищого рівня!

Відкриття відбулось в Києві 17 квітня 2010 року. Площа клубу становить 1500кв.м., що робить його найбільшим в Україні.

В головному залі знаходиться сцена для LAN-турнірів з десятьма комп’ютерами (для командних поєдинків) і величезним екраном.

Також в склад клубу входять бар, зона відпочинку з Wi-Fi і магазин для геймерів – Зона51.

В жовтні 2010 року було об’явлено про те, що «Київ Кіберспорт Арена» вперше прийме фінальну частину чемпіонату світу по Counter-strike IEM European Finals (попередні усі чемпіонати світу проходили в Німеччині).

Менеджер турніру Michael «Carmac» Blicharz заявив, що київський клуб володіє всіма властивостями, які необхідні для того, щоб стати Меккою (столицею) європейського кіберспорту!

Автор статті: Razan.



Також раджу прочитати:

коментарів - 8 може ще щось напишете?

  1. Андрій 30.03.2011 пише:

    моя улюблена гра rome total war
    колись цілий день міг в неті рубатися та з часом набридає

  2. Razan 30.03.2011 пише:

    Андрій,
    Іграв у неї колись! Але ще вроді на СП2..) хороша гра!

  3. Stakeholder 30.03.2011 пише:

    Напевно мало хто не рубався в Quake чи в CS, але справжнє захоплення в мене свого часу викликав симулятор бойових дій Operation Flashpoint від чеської студії Bohemia Interactive, я проходив ще самі перші її версії, а зараз вже вийшла абсолютно нова версія з самими сучасними тенденціями, буду вже в неї бавитись на новому компі 8) ))

  4. Razan 30.03.2011 пише:

    Ніколи не забуду забавку під назвою spec-ops іграв її на СП1 в 2002 році десь.. Куплена була вона в Італії і коли проходив другу місію ігра вилітала нафіг 😀

  5. Stakeholder 30.03.2011 пише:

    так, це такий налом коли в якійсь серйозній, довгій і важкій забавці шось глюкає на останній місії, застрелитись можна 😀

  6. Razan 30.03.2011 пише:

    Stakeholder,
    Зато я ті дві місії на пам”ять знаю, кожен куток 😀

  7. Gena Bukin 30.03.2011 пише:

    Перший раз про таке чую 😕

  8. дaнило 03.04.2011 пише:

    шо за старьо

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*