Що таке крошене?

Крошене

Свята потрохи завершуються. Сьогодні ще святкуємо Провідну неділю, а потім вже будемо відпочивати аж до зелених свят, які будемо святкувати наприкінці червня.

Та, є ще одна тема про яку ваш автор ще не написав. Стосується вона рубрики «Кулінарія».

Щоправда цього разу готувати не будемо нічого, а будемо знайомитися з великодніми традиціями, які є у багатьох районах Львівщини й не лише.

На тій же Волині таке також роблять.

Сьогодні зранку спілкувався з одним паном. Так от, коли я розповів йому що і до чого, то він довго сміявся й не міг ніяк збагнути що таке дійсно роблять.

Ок, більше втомлювати наших читачів вступними словами не буду, а відкрию завісу таємничості страви назвою – крошене або як це блюдо ще люблять називати – накшене.

Роблять його переважно на Великдень та Провідну неділю, саме тоді коли в хаті є ковбаса, яйця, шинка, а також інші продукти, які купляють на Великдень.

Так, коли все посвятили напередодні, сім’я йде вночі або ж зранку до церкви, приходить, розрізає свячене яйце на стільки частин, скільки є членів сім’ї, споживає його, а потім береться до приготування крошеного.

Що це таке і як його їсти?

Також читайте:   Чим відрізняється лате і лате мак’ято?

Зараз все поясню більш детальніше. Отже, господиня бере велику тарілку і починає в неї нарізати все по черзі.

Першу нарізається ковбаса, потім шинка, потім шпондер, потім яйця, хрін. Знаю, зараз багато хто скаже, а для чого це все робити?

Відповідь проста – традиція окремих районів Львівщини і з цим нічого не вдієш.

Коли все нарізано, господиня скидає компоненти в одну тарілку, додає туди хрону, солі й перемішує.

Ще мить і страва готова до споживання. Гурмани люблять ще туди додавати оцет, але я радив би цього не робити, адже всім членам сім’ї не догодиш.

Краще вже потім, коли кожен собі щось накине на тарілку вже додавати по смаку.

Коли вперше мені подібне показали не знав як до цього відноситися. Виникали запитання, а чому ж все не їсти окремо? У відповідь почув що це традиція.

Спробував один раз, другий, третій, четвертий це зробити й зрозумів, що виходить досить таки непогано.

Тому, якщо є бажання і можливість можете спробувати зробити крошене вже на наступний Великдень або ж якщо ще є все під рукою ще сьогодні.

Смачного, веселих свят і нехай всі будуть здоровими.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*