У Львові відбудеться сьомий за ліком міжнародний фестиваль органного мистецтва «ДІАПАЗОН»

Фестиваль Діапазон

З 8 по 30 липня в будинку органної та камерної музики (вул. С. Бандери 8) проходитиме вже традиційний фестиваль на який з’їдуться органісти з різних країн світу.

Минулого року ваш автор завітав на виступ француза Жан-Марі Лєрвуа.

Цього року окрім нього також будуть наступні органісти:

8 липня – відкриття Фестивалю «Діапазон». Львівська органістка Олена Мацелюх

Середина літа для Львова – це час мистецьких фестивалів. Починаючи з 8-го липня Львів стає ще й міжнародним центром органного мистецтва. Вже всьоме до Будинку органної та камерної музики спрямують свої погляди всі львів’яни і гості нашого міста, для яких звучання найбільшого і найдосконалішого в Україні органа пов’язане зі світовими досягненнями і в області сакрального, і світського мистецтва. Вершиною цього мистецтва є творчість генія епохи бароко Йоганна Себастьяна Баха. Речіталем, який буде повністю присвячений найбільшій постаті в історії музики, відкриє свято органного мистецтва 8 липня 2017 року одна із провідних українських органістів Олена Мацелюх.

9 липня – Міхал Бялко і органна культура Кракова у Львові

Молоде покоління митців Західної Галичини (столицею якої є польський Краків) на Сьомому Міжнародному фестивалі «Діапазон» у Львові 9 липня 2017 року представляє Міхал Бялко. У його програмі поруч із творами польських композиторів, в числі яких і народжений у Львові Войцєх Кіляр, прозвучать твори Баха, Мендельсона, Сужинського, Желєнського і Мессіана. Така стилістична палітра – від бароко і романтизму до сучасності є свідченням високого професіоналізму і здобутої в час студій у провідних європейських органістів майстерності обдарованого 30-річного музиканта.

13 липня – Жан-Марі Лєрвуа – закоханий в Україну французький органіст

З органістом собору Нотр-Дам де Назарет у Парижі Жан-Марі Лєрвуа відвідувачі органних концертів у різних містах України вже добре знайомі. Минулого року він виступав і у Львові на 6-му Фестивалі «Діапазон». Свою нову програму 13 липня 2017 року на «Сьомому Діапазоні» у Львові французький органіст розпочне давнім гімном із провінції Ґріньї «Від сходу сонця» (“A solis ortu”), а завершить твором свого вчителя чудового композитора, органіста і професора Жана Лянґлє (1907 – 1991). Окрім французької органної музики Сезара Франка та Шарля-Марі Відора, у програмі концерту Жан-Марі Лєрвуа ще будуть твори Йоганна Себастьяна Баха та Йозефа Гайдна.

16 липня – Дует органістів Максим Сидоренко – Олена Юдіна

Київський органіст Максим Сидоренко розпочав свої виступи в дуеті з одеською органісткою Оленою Юдіною лише з 2015 року. Кожен із музикантів стартував у творчому плані як піаніст і лише згодом – прийшов до сольних органних виступів та досить атракційних виступів за одним органом у дуеті. Програму спільного виступу дуету у Львові 16 липня 2017 року в рамках «Сьомого Діапазону» складуть твори Едварда Ельґара, Й. С. Баха та Шарля-Марі Відора, що прозвучать у сольному виконанні, а також – органні транскрипції творів Ґ. Ф. Генделя, Дж. Россіні, К. Сен-Санса, В. А. Моцарта і Л. ван Бетховена спеціально створені для дуету органістів за одним інструментом.

22 липня – Пасторалі, марші й токати у трактуванні Надії Величко

Львівська органістка Надія Величко – постійний учасник всіх попередніх фестивалів «Діапазон». Її цьогорічна програма – це своєрідний різножанровий мікс органних мініатюр від віденського поліфоніста пізнього бароко Йоганна Йозефа Фукса та одного із зачинателів класицизму в музиці – другого сина Й. С. Баха – Карла Філіпа Емануеля до польського контрапунктиста Мієчислава Сужиньського та сучасного швейцарського композитора, педагога і органіста Ґі Бове. Палітру органних звучань у концерті 22 липня 2017 р. доповнять німецькі композитори Йозеф Райнберґер і Фелікс Мендельсон, а також французи – Сезар Франк і Шарль-Марі Відор.

Також читайте:   Співачка SOWA презентує перший трек нового альбому та оголошує про зміну стилю музики

23 липня – Промоція чеської органної музики. Франтішек Ванічек

За 30 років своєї кар’єри у світі органного мистецтва Франтішек Ванічек здобув безліч престижних міжнародних нагород. Із органними речіталями він з’їздив практично увесь світ, а суперлативам у провідних музичних виданнях стосовно виконавської майстерності Ванічка може позаздрити не один виконавець. Свій виступ 23 липня 2017 року в рамках «Сьомого Дапазону» знаменитий чеський органіст проведе під патронатом Генерального консульства Чеської Республіки у Львові, яке забезпечило безплатний вхід на концерт. Це справді дуже дієвий і достойний спосіб пропаганди національної культури, який варто було б і нам взяти на озброєння. Поруч із перлинами німецької та англійської органістики чеська музика епохи бароко буде представлена Токатою сучасника Й. С. Баха – Матея Черногорського, а сучасна – «Різдвом» для органа Богуслава Мартіну та Сонатою Їржі Стрейца.

27 липня – Ґейл Арчер: органне мистецтво через призму американського сприйняття

У репертуарі однієї з найвидатніших американських органісток Ґейл Арчер музика від 17 до 21 століття, яку вона з успіхом записує на СD і навіть була номінована до найпочеснішої нагороди у світі музики – премії GRAMMY. Особливе місце в її творчому доробку займає творчість Олів’є Мессіана (вона записала усі без винятку його органні композиції), композитори-романтики, Ференц Ліст, а також – органна творчість жінок-композиторів. У США з тріумфом пройшли серії концертів, які Ґейл Арчер присвятила музиці Фелікса Мендельсона і Й. С. Баха. Вона неодноразово гастролювала у різних країнах Європи і по Сибіру. В Україні 27 липня 2017 року американська органістка виступатиме вперше.

29 липня – Органне шоу від Сальваторе Пронесті з Італії

Після музикологічних студій в Кремонському університеті Сальваторе Пронесті зосередив свою дослідницьку діяльність на проблемах інженерії та реставруванні унікальних історичних органів і клавічембало – пам’яток італійського ренесансу і бароко. У співпраці зі знаменитою органною майстернею “Bottega Organaria” С. Пронесті повернув до активного музичного життя грандіозний 36-регістровий історичний інструмент. За останні 3 роки органний майстер і органіст Сальваторе Пронесті декілька разів гастролював у Бельгії, Португалії та в Україні (Одеса, Рівне, Хмельницький, Харків). Його виступ 29 липня 2017 року на «Сьомому Діапазоні» у Львові – це сповнене атракції, імпровізації та гумору шоу, в якому фантазія органіста мандруватиме від уривків із італійських опер аж до Державного гімну України.

30 липня – Сакральне і світське органне мистецтво у трактуванні Олени Мацелюх

Закриття 7-го Міжнародного фестивалю органного мистецтва «Діапазон». Своє трактування різних стилів сакральної та світської музики від бароко до сучасності представить ініціатор і натхненник Міжнародного форуму органістів у Львові Олена Мацелюх. Велич духовної музики Йоганна Себастьяна Баха та експресію романтики Ференца Ліста доповнять сповнені біблійної суті органні річеркари львівського композитора Богдана Котюка, який своїм музикознавчим коментарем розкриє для публіки нюанси музики та інтерпретації на кожному із концертів «Сьомого Діапазону» 2017 року.

Початок концертів о 17 годині. Квитки можна придбати у касах будинку органної та камерної музики.

P. S. Ігор Воробус також планує відвідати цей фестиваль. А чому б і ні? І само собою просвій похід на классику розповім на цьому блозі.

Фото: Роман Тупись.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Bananaphone 08.07.2017 пише:

    Концерт для пенсіонерів та шизіків 🙂
    Краще вже пару банок баяришніку купити ніж слухати того Франкенштейна Ванічека!

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*