Да Хун Пао – чай улун, який вміє дивувати - Блог про Львів

Да Хун Пао – чай улун, який вміє дивувати

Да Хун Пао - чай улун, який вміє дивувати

Ми, європейці, звикли до двох видів чаю – чорного та зеленого. У Піднебесній (саме там чай і народився) виділяють 7 різновидів. Це червоні, чорні, зелені, білі, жовті, пуери та улуни.

Усі різновиди чаю виготовляють із листя чайного куща. Головна відмінність у технології обробки та ступені ферментації сировини. Наприклад, улуни по окисленню відстають від чорних сортів, але випереджують зелені. Один з найвідоміших улунів – Да Хун Пао, що у перекладі означає Великий Червоний Халат.

Да Хун Пао – з історії чаю

Легенда розповідає, цей чай – справжнє диво. Одного разу ним вдалося вилікувати хвору мати імператора. У пошуках ліків люди натрапили на кущі, які росли високо на скелі. З них зібрали листя та приготували напій. Жінка спробувала чай і на ранок зцілилася. В подяку імператор наказав накрити кущі дорогими червоними халатами, щоб захистити їх від холоду. Так чай і отримав свою назву.

Шість знаменитих чайних кущів зберіглися до наших днів, але дають дуже скромний врожай. До них, у гори, сходяться натовпи туристів. Але завдяки селекції в Уішані і нині виготовляють смачний та корисний Да Хун Пао, у якого мільйони шанувальників в усьому світі.

Смак та ефект улуна

Великий Червоний Халат відноситься до категорії темних улунів. Це тому, що в процесі обробки листя обов’язково обсмажують на вугіллі. В залежності від інтенсивності прогріву змінюються відтінки смаку та аромату.

Настій Да Хун Пао коричнево-бурштинового відтінку, чистий та прозорий. Хочете дізнатися, чим пахне Да Хун Пао? Прислухайтеся до нього без поспіху. Відчуєте ноти багаття, деревної кори, прянощів та орхідеї. Це потужний, глибокий чай, в який закохуєшся якщо не з першого знайомства, то з другого точно.

Також читайте:   Як Воробус запікав картоплю з ребрами

Про властивості цього чаю ходять легенди. Кажуть, він «вставляє», п’янить, збиває з ніг. Чайний ефект у якісних сортів дійсно виражений яскраво, але його не можна порівнювати з алкогольним.

Чаювання дарує приємну ейфорію, покращує концентрацію крові, прояснює свідомість. Зможете побачити деталі, на які раніше не звертали увагу. Знімає втому, покращує настрій, відновлює сили.

Як правильно заварити Да Хун Пао

Да Хун Пао краще заварювати не звичним для європейців методом, а протоками, як роблять у Китаї. Ідеально, якщо використаєте якісну бутильовану воду. Жорстка з-під крана може зіпсувати смак чаю, мінеральна тим більше.

Заварюємо чай:

  1. Ополосніть посуд окропом.
  2. Візьміть приблизно чайну ложку заварки на 200 мл.
  3. Залийте улун гарячою водою і відразу ж злийте її, щоб промити і розпарити улун.
  4. Другий раз настоювати від 15 секунд. З кожним наступним разом – ще на 5 секунд довше.

Порція якісного Да Хун Пао витримає до 10 таких проток, не втрачаючи смак. Не поспішайте заварювати дуже міцний настій. На першій дегустації радимо експериментувати з концентрацією та витримкою. З часом знайдете оптимальний варіант.

Не пийте улун на ніч і на голодний шлунок. Тримайте його подалі від сонячного світла, різких запахів. І головне – насолоджуйтесь! Помітите, як чай змінює настрій, дарує бадьорість та зміцнює організм.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*