Як позбутися бородавок? - Блог про Львів

Як позбутися бородавок?

Як позбутися бородавок?

Бородавки є симптомом зараження вірусом папіломи людини (ВПЛ). Цей вірус розмножується серед інших в епітеліальних і епідермальних клітинах, даючи симптом папульозного ураження з нерівною ороговілою поверхнею, яке називається бородавкою. Як правило, бородавки не небезпечні, але вони спотворюють шкіру і можуть викликати біль або свербіж. Боротьба з ними вимагає терпіння і регулярності.

Які бувають види бородавок?

Звичайні бородавки – найчастіше виникають на незміненій шкірі руки, поблизу нігтьової пластини, стрижня нігтя, а іноді і під самим нігтем. Бородавка на пальці може бути різного розміру, від одиночних і невеликих до зливаються скупчень від сіро-коричневого до близького до кольору шкіри.

Бородавки на стопі – найчастіше з’являються на п’яті, великому пальці ноги та передній частині плюсни, як правило, поодинокі плями, які можуть бути болючими під час ходьби. Зовні вони схожі на звичайні бородавки, але зазвичай розплющуються під тиском. Після зняття верхнього шару видно невеликі точкові кровотечі (на відміну від мозолів). Найчастіше зараження бородавками на стопі відбувається в басейні.

Плоскі бородавки найчастіше розташовуються на тильній стороні кистей рук і обличчі, трохи виступають над рівнем шкіри, мають гладку блискучу або злегка ороговілу поверхню. Колір плоских бородавок може бути схожий на колір здорової шкіри, аж до темно-коричневого. Після кількох років стійкості ураження, як правило, спонтанно розсмоктуються досить характерним, легко помітним способом – одночасно всі вони червоніють, а потім зникають.

Генітальні бородавки – однією з форм бородавок є кондиломи. Їх утворенню сприяють запальні зміни в області статевих органів, пошкодження і мацерація навколишніх тканин, стани зі зниженням імунітету. Лікування завжди вимагає консультації статевих партнерів. У жінок терапія проводиться спільно з гінекологом (поразки можуть бути розташовані на шийці матки). У зв’язку з онкогенністю деяких типів ВПЛ жінкам з генітальними бородавками необхідно регулярно здавати мазок Папаніколау.

Як позбутися бородавок?

Лікування бородавок має на меті звести до мінімуму поширення вірусу на здорові клітини та усунути будь-які ураження, які вже виникли. Бородавки, розташовані на відкритих частинах тіла (обличчя, руки), часто є естетичною проблемою, тому їх видалення підвищує психологічний комфорт пацієнта.

Домашні засоби від бородавок

Бородавку на стопі можна безпечно видалити в домашніх умовах без консультації лікаря. Те ж саме робимо з бородавкою на руці. У разі сумнівів або відсутності поліпшення, незважаючи на домашнє лікування, варто показати зміну шкіри лікарю, який за зовнішнім виглядом, іноді після зішкрібання тонкого шару ороговілого епідермісу, зможе оцінити тип шкірного наросту. Іноді може знадобитися взяти тестовий зразок, щоб визначити тип ураження.

Також читайте:   Святкування Нового року: з алкоголем чи без?

Якщо ви хочете використовувати домашні засоби від бородавок, варто використовувати такі рослини:

  • Чистотіл (чистотіл) – вважається найефективнішим рослиною від бородавок. Змащуйте сосок соком, що виділяється з зламаної ніжки, протягом кількох днів, поки не зникне ураження на шкірі.
  • Олія чайного дерева – нерозбавлену олію слід наносити кілька разів на день.
  • Свіжий часник – прикласти до бородавки подрібнений зубчик часнику і заклеїти його пластиром. Будьте обережні, використовуючи часник від бородавок, оскільки він може подразнювати шкіру і навіть викликати опіки у деяких людей.

Лікування бородавок

Найкраще починати лікування з найменш інвазивних заходів. В аптеці представлені безрецептурні препарати місцевого відлущування (кератолітики) у вигляді: лосьйонів, гелів, мазей, розчинів або пластирів. Поліпшення видно через 1-2 тижні використання, а найкращий ефект слід очікувати приблизно через 6-8 тижнів.

Найпоширеніші інгредієнти, які використовуються в них:

  • саліцилова кислота, молочна кислота, монохлороцтова кислота і трихлороцтова кислота, які мають пом’якшувальну і відлущувальну дію,
  • паличка нітрату срібла.

За рецептом лікар може виписати:

  • 5-фторурацил – у вигляді рідини на шкіру; Він пригнічує розмноження вірусів, що викликають утворення бородавок, а також ріст клітин, особливо клітин фази росту бородавок.
  • креми з діючою речовиною іміквімод – 5% крем, який діє, стимулюючи імунну систему для усунення бородавок.

До немедикаментозних методів відносяться:

  • кріотерапія – найпоширеніший метод заморожування бородавок рідким азотом. Під час процедури можливе відчуття печіння та поколювання, а побічним ефектом на першому етапі є поява пухирів та почервоніння, які зникають протягом кількох тижнів.
  • електрокоагуляція – передбачає випалювання бородавки струмом, процедуру можна проводити під місцевою анестезією, залишаючи струп, який зникає протягом десятка-іншого днів.
  • лазеротерапія – лазерне видалення бородавок, вимагає місцевої анестезії і передбачає випалювання бородавок концентрованим пучком світла.
  • хірургічне лікування – кюретаж, висічення скальпелем або електрохірургічними інструментами під місцевою анестезією.

Перераховані вище способи рідко викликають ускладнення, наприклад, поява рубця на місці видаленого соска.

Кожен із методів має свої обмеження та переваги, тому вирішувати це повинен лікар-дерматолог.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*