Молитва до митрополита. Сліпий. Спадкоємець - Блог про Львів

Молитва до митрополита. Сліпий. Спадкоємець

Молитва

Імена проекту. Історія шоста Святослав Владика. Львів.

Колись Леонардо Да Вінчі сказав: “Живопис – це поезія, яку бачать, а поезія- це живопис, який чують. ” , а ще це унікальна мова , яка притаманна тільки одній людині, митцю, який нею промовляє, і тут вже залежить від глядача, чи ти зможеш і зумієш його почути….

Зі Святославом я знаюся з далекого 2014, коли люди почали об”єднуватися заради свободи, заради захисту своєї країни, заради допомоги збройним силам, ситуація у яких на той час була дуже і дуже непростою. Хто пам”ятає ті часи, то були підрозділи де мова йшла не про форму, взуття чи ліки, в них не було найелементарніших засобів для існування.

Але, сьогодні про мистецтво.

Того вечора, як о Руслан висвітлив Храм Різдва прожекторами для концерту світло тонкими променями пішло по стінописах храму, створюючи 3Д формат, так, наче постаті святих робили тобі крок назустріч. Концерт ще не починався, люди тільки займали місця, а отець виставляв світло, обертаючи ним у різні вигідні сторони для доброго ракурсу і тоді в тиші ледь вловимого світла здавалося, що і ікони обертаються за світлом, щоб бути з нами тут і тепер у цьому дійстві.

Це сакральне мистецтво…. Мистецтво, яке захоплює і притягує, яке промовляє і відповідає водночас, яке зцілює і охороняє…..

Також читайте:   Масовий Ice Bucket Challenge у парку культури імені Богдана Хмельницького

Насправді діти набагато скоріше починають малювати, а ніж писати, одиниці продовжують малювати протягом життя, і тільки поодинокі люди його вибирають за свою мову життя, якою вони хочуть промовити світу.

Насправді Святослав дуже крутий художник, він не наслідує нікого, бо йде власним шляхом. Адже тільки справжнє мистецтво не терпить копій і трафарету.

Сьогодні його мова- це мова єдиноборств і боротьби, це мова служби і служіння власному народові у складі Збройних Сил України. А мені залишається додати, нехай Тебе і Твоїх побратимів бережуть всі янголи і святі з твоїх ікон, повертайся з Перемогою!

Владика Святослав – український митець, громадський діяч, магістр сакрального мистецтва, лауреат Державної Премії України в галузі архітектури.

Голова та засновник Асоціації Сакрального Миcтецтва співзасновник іконописних студій при Ужгородській духовній академії та при храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Львів, член Української спілки іконописців, викладач курсу “Іконографічний рисунок” іконописної школи “Радруж” при Українському Католицькому Університеті, входить до складу комісії з сакрального мистецтва Львівської Архієпархії Української Греко-Католицької Церкви.

В 2011 році нагороджений Державною премією в галузі архітектури за поліхромію храму Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові у Львові.

Автор статті: Olena Bilous.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*