5 способів, як сказати «НІ». Або як навчитися відмовляти іншим - Блог про Львів

5 способів, як сказати «НІ». Або як навчитися відмовляти іншим

як навчитися відмовляти іншим

Як відомо, відмовляти нікому не приємно. Іноді навіть чітко сказати «ні» є великою складністю, особливо для людей, які мають проблеми з напористістю. Майже кожному з нас відомі ситуації, коли ми внутрішньо відчуваємо сильний спротив, коли чуємо чиєсь прохання. Ми говоримо собі «в голові» я ніколи на це не погоджуся, а все, що ми говоримо: «я подумаю» або «поговоримо пізніше». Ми боїмося сказати «ні» прямо, не бажаючи образити співрозмовника, або через турботу про позитивні стосунки з іншою людиною. Іноді ми навіть не відмовляємо, покірно виконуючи прохання і докоряючи собі за це. Однак навчитися говорити «ні» варто.

Ви маєте право відмовитися. Навіть без пояснення причини

Багато людей відчувають сильне почуття провини, коли говорять «ні». Варто пам’ятати, що відмова – це не погано. Кожна людина є автономною особою, яка має право приймати власні рішення відповідно до власних принципів чи почуттів. Ми також маємо право відмовити без пояснення причини. Найважливішим є наш комфорт, незважаючи на негативну реакцію оточуючих.

Більше того, більшість людей, якщо вони відмовляються, пояснюються без потреби – часто використовуючи вигадані історії: «Я б хотів, але, на жаль, у мене зустріч», «Я б із задоволенням тобі допоміг, але сьогодні до мене в гостях моя родина» . Це стратегія, яка покликана усунути попередню провину і запевнити співрозмовника, що ми не говоримо «ні». Ми просто не маємо можливості виконати його прохання.

Отже, як ефективно говорити «ні» іншим та нормально почуватися внаслідок цього?

Правила відмови: впевненість, автентичність, точність!

1. Наполегливість

Практикуйте асертивність – тобто вміння висловлювати власну думку, не ображаючи інших. Це стосується і способу відмови. Замість того, щоб сказати «ні в якому разі», ви завжди можете сказати м’якше: «Вибачте, мені зараз не хочеться», «на жаль, я не можу вам у цьому допомогти». Звичайно, напористість – це дуже широке поняття, але в цій статті ми зосередимося лише на напористості в контексті того, як говорити «ні» іншим. Нижче наведено інші правила відмови.

2. Не наводьте неправдивих причин

Використання фальшивих виправдань не є хорошою стратегією. У брехні завжди короткі ноги. Коли ваш співрозмовник виявить, що наведені причини не відповідають дійсності, він вважатиме Вас неблагонадійним і нечесним – а це набагато більш негативний наслідок, ніж короткочасне роздратування, пов’язане з негативною відповіддю. Більше того, навіть наступного разу, коли причина буде правдивою, шанси, що хтось у неї повірить, дуже низькі. Тому ми радимо – наводити причину – дуже хороша стратегія, але тільки якщо вона на сто відсотків відповідає дійсності.

Також читайте:   Як правильно фотографуватися

3. Практика, практика і ще раз практика

Спочатку це може здатися дурним, але якщо вам важко сказати «ні», не бійтеся попросити про допомогу своїх близьких. З їх допомогою можна практикувати сценарії, які найчастіше виникають. Ваші близькі вас обов’язково підтримають і чесно розкажуть, яку реакцію/почуття викликав у них даний варіант відмови. Ви також почуватиметеся впевненіше, якщо будь-яка з цих ситуацій станеться під час розмови з іншими друзями чи незнайомими людьми. Варто повторювати ці вправи, поки ви не навчитеся говорити «ні» вільно і без докорів сумління.

4. Будьте справжніми

Скажіть, що ви відчуваєте, особливо якщо ви маєте справу зі знайомими людьми. Саме з ними люди зазвичай мають проблеми з відмовою. Чесно кажучи, ви нічого не втрачаєте, а навіть отримуєте. Ви позбавляєтеся почуття провини, демонструєте щирість і своє справжнє людське обличчя. Немає нічого поганого в тому, щоб сказати «ні, мені це буде незручно», «вибачте, це не мій стиль» або «на жаль, але я вважаю за краще щось інше». Це ваш час і ваше життя – ви маєте право як погодитися, так і відмовитися – це залежить від вас, щоб зробити цей вибір відповідно до того, що ви хочете зробити.

5. Точність

Відмова відмовою, однак варто звернути увагу і на свого співрозмовника. Проявіть співчуття і не дозволяйте згаданим раніше негативним емоціям говорити. До вас приходить друг, який раніше позичав у вас гроші і не повертав їх, а тепер просить знову позичити. Замість того, щоб говорити «Я не кредитна компанія» або «Ви, мабуть, жартуєте», варто конкретизувати область відмови – «Ти не повернув мені попередній борг, тому я не можу на це погодитися». Це чітка і точна відмова.

Що робити, якщо відмовитися не можна? Шукайте компроміс

Ви вже знаєте правила відмови. Але, як ми добре знаємо, не завжди можна просто сказати «ні». Компроміс – якщо запит стосується чогось, з чим ви не зовсім згодні, але й не хочете відмовляти. У цій ситуації ви можете запропонувати інше рішення – наприклад, у ситуації зі згаданим раніше другом, який прийшов позичити гроші – ви також можете додати: «Я знаю банк, який дає кредити під хороший відсоток».

Пам’ятайте, що ви завжди можете і маєте право відмовитися. Дотримуючись правил відмови, ви не залишитеся ні з докорами сумління, ні з почуттям провини. Відмова є цілком нормальним явищем – просто згадайте, скільки разів вам у чомусь відмовляли – ви все ще сумуєте чи злитесь на цю людину? Напевно, ні 🙂

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*