Особливості сучасного оподаткування - Блог про Львів

Особливості сучасного оподаткування

Податки

4 години…Цілих 4 години витратила на з’ясування маленького нюансу. Можливо, некоректно скаржитись на такі речі, коли йде війна. Але в даному випадку мова йде про податки, які є основним джерелом наповнення бюджету, з якого фінансується наша оборона!

Тому, на мою скромну думку, для платників податків мають бути створені усі можливі і неможливі зручності, аби тільки вони вчасно їх сплачували.

На жаль, поки що в Дії не можна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи звичайного громадянина. Сподіваюсь, що розробники собі це запланували, та поки маємо те, що маємо. А маємо ми Електронний кабінет платника податків ДПС України. І навіть відеоуроки на Youtube-каналі. За відео, до речі, вдячна.

Заходжу я приблизно о 10-й вечора у свій кабінет, створюю декларацію. Десь година пішла на те, щоб розібратися, чому стоять хрестики-“заглушки” у пункті 10.1 “Дохід, нарахований (виплачений, наданий) у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, які нараховані (виплачені, надані) відповідно до умов трудового договору (контракту)”, а саме – у чарунках, де треба ввести суму податків. Виявилося, що те, що я збираюся задекларувати, – не зарплата і не виплати за трудовим договором, а “дохід, нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно-правового характеру”. Мабуть тут мало бути слово “угод” замість “умов”, але суть не в цьому. Отже, вписувати потрібні суми треба у пункт 10.2. Слава Богу, розібрались з цими юридичними формулюваннями.

Оскільки більше нічого, крім особистих даних, заповнювати не довелось, кілька разів все ретельно перевіряю, зберігаю, підписую і надсилаю в ДПС. Хвилина – і отримую квитанцію з повідомленням про відмову у прийнятті декларації через помилку “Закінчення дії форми – листопад 2022 (3)”. Ну все, приїхали… Копирсаюсь в інтернеті у пошуках відповіді на питання, що це таке і що з цим робити. Бачу що завгодно, крім того, що мені треба. Друга година ночі… Алілуйя! Знайшла новину на самому сайті ДПС, опубліковану 30 грудня. А в ній – перелік новацій податкового законодавства 2023 року. Серед них – застосування нових форм податкової звітності. Виявляється, стару форму вже не приймають, а нової ще немає. З одного боку, нічого страшного, адже подати декларацію можна аж до 1 травня, а сплатити за нею податок аж до 1 серпня. Куди квапитись? А з другого, наказ Мінфіну про зміну форми був виданий ще у травні 2022 року, зареєстрований у Мінюсті на початку червня, а вступив в дію з 1 січня 2023 року. Невже за півроку не можна було підготувати цю нову форму, щоб вона одразу стала доступною? Отак людина зробить кілька спроб, у неї не вийде, і вона подумає: “Війна – це форс-мажорні обставини. Ну його, стільки годин довбатись… Після війни зроблю. За законом, маю право”. А гроші бюджету потрібні не потім, а вже зараз і ще, як кажуть, вчора. То чому б не створити всі умови для тих, хто вже в 2-й день нового року біжить платити те, що можна відтягнути до кінця весни?

Також читайте:   Де в районі Погулянки знайти банкомат?

У телеграм-каналі ДПС, на який я щойно підписалася, є пост про технічні роботи, які заплановані на період 31 грудня – 2 січня включно. Сподіваюсь, що ця прикра помилка при поданні декларації виникла суто через ці регламентні роботи і жодним чином не пов’язана з неналежним виконанням своїх обов’язків тими, хто відповідає за вчасне оновлення форм на сайті. Звідки така прискіпливість? Справа в тому, що під час активних пошуків в інтернеті я знайшла досить багато відгуків ще з довоєнних часів про цю ж проблему. Виявляється, такі випадки з помилкою “закінчення дії форми” траплялися неодноразово. І декому вони добряче псували терміни подання звітності. Хто був винний? Здогадайтеся самі. Сам платник податків, а не збій системи чи невчасна заміна старої форми новою. Прикро, що клієнтоорієнтованістю більше переймаються приватні фірми, ніж держструктури. Вірю, що все так не буде і після війни обов’язково зміниться на краще.

Автор статті: Arwenita.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*